Tips for innramming av kunsttrykk

Creepy Fish – Tips til innramming av bilder

Når jeg selger mine kunsttrykk, blir jeg ofte spurt om hvordan jeg ville ha rammet inn bildet. Jeg deler derfor her noen tips for innramming av bilder.

Mine kunsttrykk selges alltid med en hvit kant (hvitt område) rundt motivet. Dette gir motivet litt luft i form av avstand til rammen, eller til indre kant av passepartout, om du velger å benytte et slikt. Dette området er også stedet hvor jeg signerer og nummererer mine bilder.

Signerte utskrifter er vanligvis verdt mer enn usignerte utskrifter, og nummererte utgaver med begrenset opplag er verdt mer enn trykk i åpent antall. Alle bilder som ligger for salg på Creepy Fish er signerte og nummererte i begrenset opplag. Å eie en utskrift av en utgave på feks 30 gjør bildet mer verdt enn en utgave på 200, som er verdt mer enn en utgave på 1000 osv. Hver kunstner vil signere bildene på sin måte, men generelt er mine signert på forsiden med blyant, nederst til høyre på bildet. Så hvis trykket ditt har en signatur – vis den med stolthet!

Luft rundt bildet

Legg merke til at alle trykk har mer hvit plass i bunnen enn i toppen og på sidene. Dette balanserer bildet bedre visuelt enn om det er like mye luft på alle sider. Det gir også litt ekstra plass for signatur og nummerering. Hvis det er for lite plass i bunnen, kan det føles for trangt eller for tungt. Ta hensyn til dette når du skal sette bildet i ramme.

Når det gjelder bevaring av trykket er det en stor fordel å benytte et passepartout. Det gir ikke bare kunsttykket mer visuell tilstedeværelse, men hindrer også kunstverket i å berøre glasset på rammen, noe som bedre beskytter kunsten mot fukt og andre skader. Se gjerne etter tykke passepartouter når du skal kjøpe ramme. Styr unna de billige variantene med tynne og «slamsete» passepartout. Kjøp også rammer med glass og ikke plast. Det gir bildet en langt mer eksklusiv finish og stødighet.

Creepy Fish – Tips til innramming av bilder

Legg merke til hvordan utgavenummer og signatur er er synlige nederst, og at det er satt av litt mer luft i bunnen enn på sidene og i toppen. Luften i bunnen på alle mine trykk er tilpasset slik at dette passer godt i de fleste standard rammestørrelser du får kjøpt.

Creepy Fish – Tips til innramming av bilder

Uansett hvordan du rammer inn kunsten din, må du alltid sørge for at du bruker arkivkvalitetsmaterialer; det betyr syrefri tape og passepartout. Det vil forlenge og bevare papiret i kunsttrykket du rammer inn. Heng aldri bildene i direkte sollys (det kan bryte ned papiret og bleke pigmentene) og bort fra fuktighet (som kan forårsake mugg og fuktskader).

Bildet fester du enkelt med et par små lengder med syrefri i toppen av bildet, på baksiden av passepartout. Ikke overdriv bruken av tape. To eller tre korte lengder, avhengig av bildets størrelse, er som regel nok. Det gjør at bildet henger fritt og kan utvide seg eller trekke seg sammen i varierende luftfuktighet og tempratur. Det gjør det også enklere å justere bildet eller å skifte ramme og passepartout på et senere tidspunkt.

Dette er etter min mening den aller enkleste måten å ramme bildet inn på om du skal gjøre det selv. Gå gjerne til et rammeverksted om du vil gjøre det på den helprofesjonelle måten.

God innramming!